Po-MOČ za najmlajše(3-11 let)

 

Otroštvo je življenjsko obdobje, v katerem so posamezniki bolj ranljivi. Potrebe otrok so drugačne od potreb odraslih, zato je za otroke potrebna dodatna skrb, pozornost in zaščita. Za normalen razvoj otroka je ključno, da ima ustrezno zadovoljene ne samo fizične, ampak tudi psihosocialne potrebe, med katerimi so ključne potrebe po spoštovanju, ljubezni, pripadnosti in varnosti. Neustrezno razrešene duševne stiske in nezadovoljene potrebe v obdobju otroštva neugodno vplivajo na otrokov razvoj, zmožnost za uresničenje njegovih potencialov, zadovoljstvo in duševno stabilnost tako v otroštvu kot tudi v naslednjih življenjskih obdobjih. Nerazrešena bolečina in trpljenje otrok odmevata skozi čas. Boleči občutki so lahko potlačeni, pozabljeni ali zanikani, pa vendar v resnici nikoli ne izginejo.

 

K nastanku stisk otroka pripomorejo neurejene družinske razmere, slaba samopodoba, toge zahteve, pomanjkanje pozornosti in občutka varnosti, prekomerne šolske ter druge obveznosti in različne družbene situacije. Otroci niso še dovolj dobro opremljeni, da bi se lahko sami učinkovito soočili z večjimi duševnimi preizkušnjami, zato je včasih potrebna podpora strokovnjaka.

Kako prepoznati stisko otroka?

Nanjo nas lahko opozorijo naslednji znaki: odklanjanje hrane, upad/dvig telesne mase, upad volje za druženje z vrstniki, opuščanje šolskih obveznosti, samopoškodbeno vedenje, motnje razpoloženja, samomorilne misli, strah, pretirana zaskrbljenost, razdražljivost, izbuhi jeze, konfliktnost, agresivnost, napetost, poseganje po alkoholu ali drugih psihoaktivnih substancah, upad samostojnosti, jokavost, apatičnost, impulzivnost, spremenjeno vedenje, psihosomatske težave (ponavljajoče se prebavne težave, glavoboli, bolečine v trebuhu, motnje spanja ipd.), znaki zasvojenosti, izogibalno vedenje.

Sposobnosti za soočanje z različnimi stresorji se pri otrocih še razvijajo. Ker se sami težko spopadajo z izzivi, ki jih to obdobje in različne situacije prinašajo, potrebujejo trdno oporo staršev in po potrebi pomoč strokovnjaka.

Zakaj je smiselna čimprejšnja strokovna obravnava otroka v stiski?

 • Človekovi možgani se dokončno razvijejo šele v zgodnjih 20. letih, zato se čustveni in vedenjski vzorci v otroštvu pospešeno utrjujejo.
 • Za normalen razvoj možganov je nujna ustrezna zadovoljitev potreb po varnosti in ljubezni.
 • Otroci so zaradi še nerazvitih sposobnosti soočanja z različnimi stresorji ranljivejši in se sami težko spopadajo z večjimi izzivi.
 • Otroci so bistveno bolj občutljivi in dojemljivi za vplive okolja v primerjavi z odraslimi, še posebej za tiste, ki ogrožajo zadovoljevanje njihovih razvojnih potreb.
 • Duševne stiske lahko ovirajo normalen osebnostni razvoj otroka.
 • O svoji stiski se otroci neradi pogovarjajo s starši in vrstniki. Njihova stiska s tem narašča.
 • Odnos s strokovnjakom nudi otroku potreben občutek varnosti, zaupanja in brezpogojnega sprejemanja, da lahko krepi svoje moči za soočanje s težavami.
 • Otrok se skozi strokovno obravnavo spoznava, prepoznava svoje nekonstruktivne vzorce razmišljanja in vedenja ter jih postopoma preoblikuje. Krepi pozitivno samovrednotenje.
 • Otrok se tekom psihosocialne obravnave nauči različnih tehnik, ki so mu v pomoč pri učinkovitejšem razreševanju prihodnjih izzivov. S tem se prekine utrjevanje nezaželenih navad.
 • Odsotnost obravnave duševnih motenj povečuje verjetnost za slabše izide (razvoj anksioznih ali osebnostnih motenj, kronične depresije, odvisnosti idr., ki se lahko nadaljujejo tudi v mladostništvo in odraslost).
 • Obravnava težav, ki izvirajo iz otroštva in mladostništva, je v odrasli dobi dolgotrajnejša ter zahteva večje napore.
 • Neustrezna obravnava stisk iz otroštva in mladostništva pomembno poveča tveganje za prenos vzorcev razmišljanja, čustvovanja ter vedenja na potomce.
 • Osebne stiske močno zmanjšujejo posameznikovo funkcionalnost, uspešnost in zadovoljstvo.

Za katere otroke je psihosocialna pomoč primerna?

Psihosocialna podpora je primerna za otroke, ki se soočajo:

 • z vedenjskimi in čustvenimi težavami ter s težavami na socialnem področju,
 • s težavami na področju šolanja,
 • s psihosomatskimi težavami,
 • s prekomerno telesno maso,
 • z izgubo bližnje osebe/domače živali,
 • z ločitvijo staršev,
 • s telesno boleznijo,
 • z nizko samopodobo.

Otroci stisko občutijo, vendar je zaradi pomanjkanja izkušenj lahko ne zmorejo prepoznati ali ustrezno opisati, lahko jo želijo celo prikriti. Nerazrešene stiske v otroštvu in mladostništvu največkrat vodijo v nadaljevanje, poglabljanje in pojav novih težav ter duševnih motenj v odraslosti! V kolikor sumite na stisko otroka, ne odlašajte z iskanjem pomoči. Prepoznava in obravnava stiske v zgodnji fazi omogoča boljše izide. Skupaj lahko podpremo otrokove MOČI in preprečimo nepopravljivo!


Obravnavo otrok vodi Irena Bevk Makuc, specialistka zakonske in družinske terapije s specialnimi znanji ter bogatimi izkušnjami s področja nudenja pomoči najmlajšim. Za dobro počutje otrok in staršev dodatno skrbita maskoti otroške posvetovalnice – mišek Tip in miška Maša.

Mišek Tip in miška Maša sta najboljša prijatelja. Sta navihana, vesela in igriva. Skupaj se rada smejita, nemalokrat se krohotata vse do solz. Tu in tam si privoščita tudi kakšno vragolijo, s katero popestrita vsakdanjik staršem in ostalim prijateljem. In čeprav je njuno razpoloženje večinoma podobno toplemu sončnemu dnevu, sta tudi mišek in njegova najboljša prijateljica kdaj žalostna, jezna in razočarana. Nemalokrat občutita tudi strah. Vse to je povsem normalno. Zavedata se, da se eden na drugega lahko zaneseta tudi, ko se znajdeta v težavah.  Stojita si ob strani, se poslušata in skupaj iščeta rešitve. Zelo rada pomagata otrokom. Bi ju želel/a spoznati?


STIK Z NAMI

Za pogovor o težavah in rezervacijo termina za vašega otroka smo vam na voljo na:

dasa.cek.stepancic@gmail.com

031 734 233

Renče, Nova Gorica, poMOČ na daljavo

Vir besedila: deloma povzeto po Vpliv nerešenih otroških in mladostniških duševnih težav na kasnejše življenje (objavljeno na 24ur.com, 27. 6. 2021)

 

Psihoterapija za otroke Nova Gorica Psihoterapija za otroke Goriška Psihoterapevt za otroke Nova Gorica Psihoterapevt za otroke Goriška Psihoterapija za mladostnike Nova Gorica Psihoterapija za mladostnike Goriška Psihoterapevt za mladostnike Nova Gorica Psihoterapevt za mladostnike Goriška Dober psihoterapevt za otroke Nova Gorica Dober psihoterapevt za mladostnike Nova Gorica Dober psihoterapevt za otroke Goriška Dober psihoterapevt za mladostnike Goriška Psihoterapija za otroke Nova Gorica Psihoterapija za otroke Goriška Psihoterapevt za otroke Nova Gorica Psihoterapevt za otroke Goriška Psihoterapija za mladostnike Nova Gorica Psihoterapija za mladostnike Goriška Psihoterapevt za mladostnike Nova Gorica Psihoterapevt za mladostnike Goriška Dober psihoterapevt za otroke Nova Gorica Dober psihoterapevt za mladostnike Nova Gorica Dober psihoterapevt za otroke Goriška Dober psihoterapevt za mladostnike Goriška Psihoterapija za otroke Nova Gorica Psihoterapija za otroke Goriška Psihoterapevt za otroke Nova Gorica Psihoterapevt za otroke Goriška Psihoterapija za mladostnike Nova Gorica Psihoterapija za mladostnike Goriška Psihoterapevt za mladostnike Nova Gorica Psihoterapevt za mladostnike Goriška Dober psihoterapevt za otroke Nova Gorica Dober psihoterapevt za mladostnike Nova Gorica Dober psihoterapevt za otroke Goriška Dober psihoterapevt za mladostnike Goriška

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close