Partnerstvo – priložnost za celjenje otroških ran

Partnerstvo je psihološko in duhovno popotovanje, za katerega na samem začetku nikoli ne moremo vedeti, kaj nam bo prineslo. V prvih nekaj mesecih ali letih partnerskega odnosa se navadno čutimo izpopolnjene in prepričani smo, da je naša zveza nekaj posebnega. Polni smo optimizma in moči, v sebi odkrijemo pozabljeno razigranost, življenje dobi pomen in vsebino. Preplavljeni s hormoni in kemičnimi snovmi, ki sprožajo nadvse prijetne občutke, izgubimo tla pod nogami. Pa vendar obdobje brezglave zaljubljenosti ne traja večno. Slej ko prej se v vsaki dalj trajajoči partnerski zvezi začno pojavljati težave. Svojega ljubljenega ugledamo v pravi luči in ugotovimo, da nima lastnosti božanskega, temveč da je tudi sam nepopolno človeško bitje z napakami in šibkostmi. Pojavi se novo obdobje v partnerski zvezi – spopad za prevlado. Tudi v mojem primeru ni bilo nič drugače. Bitke moči, neprespane noči, kopičenje jeze, nekajkrat pa tudi kovčki, ki so naznanjali razhod, so bili najina zvesta družba vse dokler nisva spoznala, da je uspešen zakon lahko le zavesten zakon. Velika želja omogočiti najini Lani srečno otroštvo je bila dovolj dobra motivacija, da sva se lotila trdega dela.

Vsak v obdobje odraslosti prinese vsaj kakšno otroško rano, ki se v odnosu s partnerjem, ki po lastnostih navadno spominja na pomembne osebe iz našega otroštva, ponovno odpre. Če smo pripravljeni s partnerjem skleniti zavestno partnerstvo in odkrivati skrite kotičke naše osebnosti, bo partnerstvo opravilo enega svojih glavnih psiholoških namenov – celjenje otroških ran. Te lahko še kako skelijo in vplivajo na doživljanje in vedenje posameznika v odraslosti.

Ali bomo prišli do konca psihološkega in duhovnega popotovanja v dvoje, ni odvisno od srečnega naključja, ampak od pripravljenosti za rast in spremembo. V zavestnem zakonu odpremo vrata sprejemanju, medsebojni podpori in predanosti, pa tudi trdemu delu. V njem ugotovimo, da za dober zakon in kakovostno življenje ni potrebno le najti pravega partnerja. Za vse to moramo namreč v prvi vrsti sami postati pravi partner.

Želite biti obveščeni o novih objavah in aktualnih dogodkih?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da posredovane osebne podatke zbiram in obdelujem z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete na dasa.cek.stepancic@gmail.com

O meni

Sem kognitivno-vedenjska svetovalka, mama in žena. Obožujem naravo in šport. Tekom različnih življenjskih izkušenj in študija psihosocialne pomoči sem se naučila uživati v drobnih radostih življenja. Kot asistentka na Fakulteti za uporabne družbene študije prenašam svoje znanje in izkušnje na mlajše generacije psihosocialnih svetovalcev. Sem ustanoviteljica portala Kognitivno-vedenjsko svetovanje Slovenija – KVS SlovenijaCentra za anksioznost in avtorica prvega kodeksa etike na področju psihosocialnega svetovanja v Sloveniji. Pri svojem delu se posvečam tudi pomoči parom pri ohranitvi in razvoju kakovostnega partnerstva.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close