O pernati odeji in Skrivnosti

Pred leti sem bila zaradi težav z neprehodnostjo nosu pri alergologinji. Test ni pokazal nikakršnega odstopanja. Znova sem bila na začetku poti, ujeta v iskanje razlage za neprijetne težave. Preden sem zapustila ordinacijo, sem si mladi zdravnici dovolila v hecu pripomniti, da sem le upala, da bom dobila razlog za to, da se končno za vedno znebim pernate odeje – priljubljenega spalnega pokrivala mojega moža, iz katerega so redno uhajali delčki gosjega perja. Zdravnica se me je ob slišanem usmilila in v izvid napisala diagnozo alergije na perje. Izvid sem z nekoliko grenkim priokusom še isti večer pod nos pomolila možu. 😉

Pa vendar mislim, da imam v resnici le 1 alergijo. Gre za ponavljajočo se alergijsko reakcijo na knjigo Skrivnost (Secret) oz. teorijo o zakonu privlačnosti.

Iskreno povedano: sem lastnica knjige Secret. Kupila sem si jo davnega leta 2008, v študentskih časih. Zasedala je pomembna mesta knjigarn, nanjo si v knjižnici čakal dolge mesece, o novi teoriji se je veliko pisalo in vsakdo je znal vsaj nekaj malega povedati o tem, da s svojimi mislimi privlačimo v svoje življenje različne stvari. Knjiga je hipoma postala prodajna uspešnica, njenim načelom so začeli slepo slediti mnogi. Po tem, ko sem jo prebrala, sem sklenila, da te reči niso pisane na kožo moji bikovsko-realistični naravi. In tako sem jo pospravila na najvišjo polico omare v dnevni sobi, iz katere od takrat ni izstopila, z izjemo prilike enkratletnega brisanja prahu s polic. Prejšnji konec tedna pa mi je čisto po naključju malodane padla v roke. Kljub odporu, ki sem ga hipoma začutila, sem z nekolikšno radovednostjo odprla nekaj naključnih strani in prebrane nebuloze s strokovnimi protiargumenti v trenutku zminirala do samih temeljev. Z vami na tem mestu izpostavljam le tri:

»Misli, ki se porajajo v vas v tem trenutku, ustvarjajo vaše življenje v prihodnosti. Tisto, o čemer največ premišljujete in na kar se najbolj osredotočate, bo postalo vaše življenje. Vaše misli postanejo stvari.« Same misli ne določajo naše prihodnosti. Brezdvomno so osnova vsakršne pomembnejše spremembe, pa vendar to ni dovolj. Če je moja želja priti na Triglav, ne bo zadostovalo, da o tem veliko premišljujem. Najprej bom morala pričeti pridobivati kondicijo z rednimi obiski nižjih vrhov, si pripraviti vse potrebno za naporno turo, se odpraviti na pot in nekaj dni gristi kolena. Samo misel (žal) ni dovolj. Tekom svojega dela pogosto srečujem ljudi, ki so zaradi te in podobnih teorij razvili strah pred lastnimi negativnimi mislimi. Bojijo se, da bodo zaradi njih v svoje življenje pritegnili ravno tisto, česar jih je najbolj strah. Tako se strah podvoji. Počutje je le še slabše. Sama sem več kot deset let živela s še kako temnimi mislimi o lastni smrti. Še vedno sem tu.

»Kadar se slabo počutite, ste na frekvenci, s katero pritegnete še več slabih stvari.« – Sklep prebranega bi zlahka lahko bil: ne smem si dovoliti počutiti se slabo, ker si bom tako nakopal/a dodatno dozo slabega. Pa vendar vemo, da je zanikanje ali beg od lastnih občutenj idealen recept za to, da se nam neprijetne misli in občutki ponavljajo. Dati prostor jezi, strahu, žalosti, razočaranju … je pot olajšanja. S slabim počutjem v življenje ne pritegujemo še več slabih stvari!

»Način razmišljanja, ki ga boste izbrali, bo postal vaša življenjska izkušnja.« – Načina razmišljanja ne moremo izbrati, saj se misli pojavljajo samodejno. Lahko pa se naučimo distancirati se od togih, nerealističnih in obremenjujočih misli. Lahko se naučimo, da je določena misel samo misel, zgodba naših možganov in podvomimo vanjo. S spremembo vedenja vplivamo na pridobitev bolj pozitivnih izkušenj. Z njimi pa se postopoma oblikujejo bolj prožna, realnejša in koristnejša prepričanja o sebi, drugih ljudeh ter svetu. Slednje pa lahko pomembno pripomore k dvigu polnosti življenja, postane naša življenjska izkušnja.

Misli so le mentalni dogodki, niso dejstva. Misli so le misli. Ne moremo jih zaustaviti ali jih spremeniti. Spremenimo lahko le odnos do neke misli. Brez nepotrebnega strahu si lahko dovolimo opazovati svoj miselni tok in občutiti to, kar trenutno doživljamo.

Želite biti obveščeni o novih objavah in aktualnih dogodkih?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da posredovane osebne podatke zbiram in obdelujem z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete na dasa.cek.stepancic@gmail.com

O meni

Sem kognitivno-vedenjska svetovalka, ustanoviteljica združenja kognitivno-vedenjskih svetovalcev Slovenije KVS Slovenija in Centra za anksioznost. Sem avtorica Kodeksa etike v psihosocialnem svetovanju Slovenije. V življenju mi je bilo dano hoditi z roko v roki z anksioznostjo – najprej ob opazovanju družinskega člana, ki mu je dolga leta sedela na rami, po smrti dečka mojih let se je pri komaj desetih letih oprijela še moje. In tako sva korakali več kot desetletje tako tesno druga ob drugi, da sem jo uspela še kako dobro spoznati. Poslovili sva se prijateljsko. Zame je bila namreč tesnoba ena največjih učiteljic. Zaradi spremljanja številnih klientov na poti osvobajanja od tesnobe ter dragocenih spoznanj, pridobljenih z lastno izkušnjo, verjamem, da se iz primeža nezdravih oblik anksioznosti lahko izvije vsakdo!

Foto druge slike: Črt Piksi

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close