E-GRADIVA

Srečanje s tesnobo je e-knjigica, ki je namenjena vsem, ki živite s tesnobo (anksioznostjo) ali spremljate osebo, ki jo je doletela ta preizkušnja.

V njej sem se dotaknila lastne izkušnje soočanja s tesnobo, zapisala temeljne značilnosti najpogostejše duševne motnje in vsebino obogatila s kratkimi zgodbami ter mislimi za spodbudo. Knjigica vas bo opremila z osnovnimi informacijami za lažje razumevanje, nakazala možnost rešitve in vam vlila pogum, upanje ter moč, da se boste lažje soočili sami s seboj ter se zazrli strahu v oči.

Nekaj je močnejše od vsakega strahu in tesnobe. – Ljubezen.

Avtogeni trening je sprostitvena tehnika, ki jo je leta 1930 razvil nemški psihiater in nevrolog Johannes Heinrich Schultz. Izhaja iz hipnoze in omogoča globoko sprostitev z vplivom na procese, ki sicer niso pod vplivom naše volje (npr. bitje srca in krvni pritisk). Izboljša samoregulacijo in telo ter um pripravi na večjo odpornost do vseh vrst stresa. Olajša težave, kot so glavoboli, nespečnost, stresni odziv, visok krvni tlak, utrujenost, otežena koncentracija in anksioznost. Trening sestoji iz 6. različnih vaj, med katerimi sta tudi vaji teže in toplote v udih. Na koncu nekajkrat globoko vdihnemo, pomigamo s prsti rok in odpremo oči.

Za učinkovitost vadbe je pomemben ustrezen položaj, npr. ležeči položaj ali kočijaževa drža (v sedečem položaju z ravno hrbtenico in glavo ohlapno naprej položimo roki sproščeno na stegna, nogi sta nekoliko narazen). Trening lahko izvajamo tudi pogreznjeni v ležalnik ali naslonjač. Ključno je, da smo nameščeni stabilno.

Ko npr. skušamo vzbuditi toploto, si lahko predstavljamo, da imamo roke potopljene v toplo vodo, ko skušamo vzbuditi težo, si lahko predstavljamo, da imamo na dlani obešene uteži.

Pomembno: treninga ne smejo izvajati posamezniki, ki jim je vadbo odsvetoval strokovnjak, ki so pod vplivom opojnih substanc ali trpijo zaradi odtegnitvenih simptomov zaradi le-teh, ki zaradi čustvene razburjenosti težko obvladujejo svoje obnašanje, tisti, ki izgubljajo stik z realnostjo, in bolniki z epilepsijo.

Samo klik stran vas loči od brezplačnega avdio posnetka vodenega avtogenega treninga, ki vas nežno ponese v sproščujoč občutek uživanja v viseči mreži.

Spet je pred vrati nov začetek. Zaključuje se leto 2021, v katerem ni manjkalo izzivov. Verjamem, da ste tudi v tem burnem času uresničili katerega od zastavljenih ciljev in da ste za marsikaj nase lahko ponosni. Najbrž bi kakšno stvar naredili tudi drugače. Pomembno je, da se tega zavedate in to izkoristite kot priložnost za učenje, za vnovično rast. Verjamem tudi, da ste letu 2021 lahko za marsikaj hvaležni in da na vrata že trka novo leto, v katerem bo priložnost za nove cilje, nove sanje in nove izzive. Vabljeni, da uporabite delovni list Evalvacija leta 2021 in načrti za leto 2022 kot priložnost, da si v zadnjih dneh tega leta vzamete čas zase, »pospravite« vse staro in se z optimizmom zazrete v leto 2022!

Naj bo zdravo, zadovoljno, vztrajno in predano!

Želite biti obveščeni o novih objavah in aktualnih dogodkih?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da posredovane osebne podatke zbiram in obdelujem z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete na dasa.cek.stepancic@gmail.com

O meni

Sem kognitivno-vedenjska svetovalka, mama in žena. Obožujem potovanja, naravo in šport. Tekom različnih življenjskih izkušenj in študija psihosocialne pomoči sem se naučila uživati v drobnih radostih življenja. Sem ustanoviteljica portala Kognitivno-vedenjsko svetovanje Slovenija – KVS SlovenijaCentra za anksioznost in avtorica Kodeksa etike v psihosocialnem svetovanju Slovenije.