BLOG

O pernati odeji in Skrivnosti

Pred leti sem bila zaradi težav z neprehodnostjo nosu pri alergologinji. Test ni pokazal nikakršnega odstopanja. Preden sem zapustila ordinacijo, sem si mladi zdravnici dovolila v hecu pripomniti, da sem le upala, da bom dobila razlog za to, da se končno za vedno znebim pernate odeje – priljubljenega spalnega pokrivala mojega moža, iz katerega so redno uhajali delčki gosjega perja. Situacija je nakazala rešitev. Vabljeni k spoznavanju le-te in mojih pogledov na knjigo Skrivnost.

KORENČKOVI KOLAČKI MIRU

V zadnjih tednih smo priča nemiru v svetu. Svetovni mir pa je produkt notranjega miru in torej ne pomeni le odsotnosti nasilja. Pravi, notranji mir je posledica telesnega, duševnega in duhovnega ravnovesja ter podlaga za to, da lahko občutimo srečo. In čeprav je okrog nas nemirno, se lahko vedno znova v sebi povežemo z našim notranjim sidrom miru. Vabljeni k pripravi korenčkovih kolačkov miru in k branju mojega razmišljanja o tem, kaj potrebujemo za vzpostavitev ter vzdrževanje notranjega miru.

Kaj je smiselno negovati za trajno in zadovoljno partnerstvo?

Imeti nekoga rad, pomeni delati v njegovo dobrobit in ljubljeno osebo varovati iz občutka zavezanosti odnosu ter čustvene navezanosti. Skrb in naklonjenost igrata ključno vlogo. Vloga strasti je, da partnerja vzpostavita ljubezensko zvezo, ta pa nikakor ni dovolj za trajno in zadovoljno partnerstvo. Tudi sama ljubezen ne zadostuje za ohranitev in rast ljubezenskega odnosa. 

Vas zanima, kaj je smiselno negovati za trajno in zadovoljno partnerstvo?

KAKO MOČNO BODO ZARADI KORONAVIRUSA RANJENE GENERACIJE OTROK

Najbrž ni odgovornega in skrbnega starša, ki se od pojava koronavirusa dalje ne bi zbal za svojega otroka. Testiranje in samotestiranje otrok, cepljenje, grožnja zapletov bolezni, obvezna socialna izolacija ter šolanje na daljavo so pritegovali pozornost staršev in jih v nekem trenutku razcepili na dva pola. Pa vendar – kaj bo v resnici zaznamovalo naše otroke?

Kako sta Mali princ in njegova lisica skočila v zgodbo s tesnobo?

Le kaj imajo skupnega Mali princ, njegova lisica in anksioznost? – V zgodbi Malega princa se skriva rešitev za tesnobo … ❤

KAKO NE OBTIČATI V TEŽAVI

Pred nekaj dnevi sem v skupini mladih že ob prihodu v prostor začutila vznemirjenost. V manj kot 15-ih minutah so nejevoljo zamenjali smeh, vidna sproščenost, upanje in, kot so mi povedali, veliko olajšanje. Sem uporabila čarobno paličico? – Nikakor ne! Spoznajte 8 preprostih korakov za premik od težave k rešitvi!

PARTNERSTVO – PRILOŽNOST ZA CELJENJE OTROŠKIH RAN

Partnerstvo je psihološko in duhovno popotovanje, za katerega na samem začetku nikoli ne moremo vedeti, kaj nam bo prineslo. Ali in kako zadovoljni bomo prišli do konca potovanja v dvoje, ni odvisno od srečnega naključja, ampak od pripravljenosti za rast in spremembo. Članek opiše, kako je partnerstvo povezano z otroškimi ranami, predstavi zavesten zakon in razkrije, kako sem sama stopila na njegovo pot. Vabljeni, da se mi na njej pridružite tudi sami!

KREMŠNITE HVALEŽNOSTI

Ko je le mogoče, se trudim ne komplicirati. In tako se je že pred leti v mojih treh kuharskih knjigicah, ki so se skozi čas vse bolj debelile, spreminjale in je bilo v njih vse več receptov s polnovrednimi žiti ter bolj zdravimi različicami sladil, znašel tudi recept za prav posebne kremšnite. Danes sem jim dodala še eno sestavino – hvaležnost.

SAMO, DA GRE!

Opazila sem ga takoj za ovinkom, počasi, z vidim naporom, a vztrajno je potiskal pedale pod seboj. Bil je star okrog 80 let. V nekaj sekundah sem ga dohitela in mu, medtem ko sem s svojim kolesom že švigala mimo, da opravim svoj jutranji kolesarski ritual, zaželela dobro jutro. “Oooo, pridna,” je kratko odvrnil …

NE PRETIRAVAM, KO PRAVIM: “RAZUMEM, KAJ DOŽIVLJAŠ!”

Moja intimna in iskrena izpoved o več kot desetletnem soočanju s tesnobo, o zmagi ljubezni nad strahom in o tesnobi kot moji največji učiteljici. Vabljeni k branju tisti, ki še iščete pot iz življenja z osebno stisko. Dobrodošli vsi, ki čutite, da je čas, da stopite po MOČ!

10 DEJSTEV O ČUSTVIH – ZA LAŽJE ŽIVLJENJE

Ali so res določena čustva dobra, druga pa slaba? Kakšna je pravzaprav vrednost čustvovanja? Kaj je dobro vedeti o čustvih, da bi bilo življenje z njimi lažje?

Sprehodite se z mano po desetih dejstvih o čustvih. Ko čustva bolje spoznamo, si jih dovolimo občutiti in se premakniti k rešivi, je življenje s še tako neprijetnim in intenzivnim čustvom lažje.

ALI STE UJETNIK LASTNIH IRACIONALNIH PREPRIČANJ?

Naše življenje naredijo naše misli! Zdrava (pozitivna, racionalna) prepričanja vzdržujejo notranje ravnovesje, podpirajo zdravo čustvovanje, konstruktivno vedenje in sprejemanje smotrnih odločitev. Iracionalna prepričanja lahko ogrozijo naše življenje in nas vodijo v smeri, ki bodo slej ko prej povzročile duševno in fizično škodo. Kako lahko prepoznamo racionalno razmišljanje in zakaj spreminjati iracionalna prepričanja?

KAJ LAHKO KOT STARŠI NAREDIMO ZA TO, DA BODO NAŠI OTROCI SREČNI?

Vsakokrat, ko v pogovoru s starši beseda naleti na to, kaj si za svojega otroka najbolj želijo, slišim odgovor: »Da bi bil srečen!« Navadno si ne morem kaj, da ne povprašam, kaj otrok pravzaprav potrebuje za to, da bi lahko bil srečen. In čeprav se zdi odgovor na prvo vprašanje lahek, se pri drugem vprašanju običajno zatakne. Kaj je torej tisto, kar človeka, tudi otroka ali mladostnika, naredi srečnega, in kako lahko k zadovoljstvu in sreči naših otrok prispevamo starši? Spoznajte 5 stebrov za srečo!

Da bi lahko zgradili kvalitetne odnose, moramo najprej poskrbeti za kakovosten odnos s samimi seboj


Le kako naj bi vzpostavili pristne odnose z drugimi v odsotnosti stika s seboj? Le kako bi lahko vzdrževali globok, celo intimen odnos z drugim, ko pa si ne dovolimo biti ranljivi, soočiti se z lastnimi ranami, bolečinami, strahovi, motečimi vzorci …? 
Priznanje in sprejemanje naše nepopolnosti je prvi ter ključen korak za dosego pozitivne spremembe in zastavljenih ciljev.

Strah pred smrtjo – ga je mogoče povsem premagati?

Smrt je naraven razplet vsakega življenja, ki mu (vsaj zaenkrat še) nihče od nas ne more ubežati. Edinstvena človekova lastnost je sposobnost samozavedanja, zaradi katere pa nosimo rano umrljivosti – strah pred smrtjo. Kako si lahko pomagamo pri soočanju s strahom pred smrtjo in ali ga je mogoče povsem premagati?

Šest razlogov za obisk kognitivno-vedenjskega svetovalca

Razlogov za odločitev za obisk kognitivno-vedenjskega svetovalca je resnično veliko. Nekateri se za kognitivno-vedenjsko obravnavo odločijo, ko se znajdejo v večji dilemi, se soočajo z osebno stisko, težavami v medosebnih odnosih, drugi pa si preprosto želijo osebnostne rasti. V nadaljevanju vam predstavljam 6 razlogov, zakaj vsakdo potrebuje kognitivno-vedenjskega svetovalca.

Kako poiskati pravo pomoč v stiski?

Pogosto se tisti, ki se znajdejo v osebni stiski, ali njihovi svojci ne vedo kam obrniti. Če sami še nimamo izkušnje psihosocialnega svetovanja ali ne poznamo nikogar, ki bi nam dobrega svetovalca lahko priporočil, se lahko znajdemo v poplavi informacij in ponudb pravih ter žal tudi samooklicanih strokovnjakov. Kako naj vemo, koga izbrati v množici ponudb, ki jih najdemo na svetovnem spletu, v tiskanih in ostalih medijih? Kako prepoznati strokovno usposobljeno osebo? Kako lahko vemo, da je ta prava izbira za nas? Na kaj biti posebej pozorni?

Ali obstaja povezava med čustvi, mislimi in nastankom bolezni?


Bolezni so pogosto posledica dlje časa nerazrešenih, potlačenih čustev (iz otroštva, partnerskih in drugih odnosov), negativnih misli, zamer, strahov, anksioznosti, glodajoče krivde … Številne raziskave razkrivajo emocionalne vzroke zdravstvenih tegob, vključno z rakom, ponavljajočimi se vnetji, gastrointestinalnimi težavami, težavami s sklepi in mišicami, glavoboli ter drugovrstnimi bolečinami, srčno-žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo … Za preprečevanje bolezni in podporo pri zdravljenju torej ne smemo pozabiti na zdravljenje čustev.

Želite biti obveščeni o novih objavah in aktualnih dogodkih?

S klikom na gumb POTRDITEV soglašate, da posredovane osebne podatke zbiram in obdelujem z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete na dasa.cek.stepancic@gmail.com

O meni

Sem kognitivno-vedenjska svetovalka, mama in žena. Obožujem naravo in šport. Tekom različnih življenjskih izkušenj in študija psihosocialne pomoči sem se naučila uživati v drobnih radostih življenja. Sem ustanoviteljica portala Kognitivno-vedenjsko svetovanje Slovenija – KVS SlovenijaCentra za anksioznost in avtorica Kodeksa etike v psihosocialnem svetovanju Slovenije.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close